BILJKA SA NEVJEROVATNIM MOĆIMA: Zdravlje kostiju čini besprijekornim i reguliše krvni pritisak…

Zdravlje kostiju čini besprijekornim i reguliše krvni pritisak…

Ako želite da u nekoliko koraka poboljšate i svoje zdravlje i svoj izgled opredijelite se da špinat bude što više i što češće u vašoj ishrani. Nekada i nekoliko svježih listova može da doprinese razlici koju ćete sasvim sigurno brzo primijetiti.

Prvo i najbitnije – Jača kosti:

Špinat treba jesti i zbog vitamina K, važnog saveznika u održavanju zdravlja kostiju. Vitamin K je bitan za pravilan proces mineralizacije kostiju, odnosno za zdrave i čvrste kosti. Treba ga jesti i zbog kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Zbog zavidnog prisustva celuloze, spanać je dragocjen za varenje i čišćenje organizma. Takođe, ovaj kompleks vitamina utiče na ljepšu kosu i nokte.

Reguliše krvni pritisak:

Špinat ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska – kalijum, folati i magnezijum. Minerali koje sadrži spanać, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je spanać idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Spanać je takoreći prva pomoć kod hipertenzije.

Način upotrebe spanaća:

Najveći efekat svojih zdravih osobina spanać razgrađuje u organizmu ako se koristi svjež, recimo kao salata. Dovoljno ga je jesti svaki dan uz neki obrok kao salatu. I kuhan spanać, naravno da može da se koristi.

Izvor: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *