Četiri razloga zbog kojih ljudi koji imaju kućne ljubimce žive duže

ŽIVOT uz kućnog ljubimca ima pozitivan učinak na brojne aspekte života, ali jeste li znali da vam čak može pomoći da živite dulje? Brojna istraživanja, i ranija i novija, otkrila su korelaciju između posjedovanja psa ili mačke i dugovječnosti.

Iako znanost ne može jamčiti da će četveronožni ljubimac značiti dulji životni vijek, višestruke prednosti posjedovanja kućnog ljubimca utječu na mnoge aspekte mentalnog i tjelesnog zdravlja, a ti učinci bi itekako mogli produljiti život. U nastavku doznajte kako.

1. Bolje zdravlje srca i krvnih žila

Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Circulation, vlasnici pasa bolje se oporavljaju od srčanog ili moždanog udara, osobito ako žive sami.

“Imanje psa povezano je s povećanom razinom tjelesne aktivnosti i povećanom društvenom podrškom, a oboje bi moglo poboljšati ishod nakon velikog kardiovaskularnog događaja”, napisali su autori studije.

2. Manji rizik od smrti

Verywell Health je naglasio kako je za vlasnike pasa utvrđeno da imaju 65 posto manji rizik od slučaja srčanog udara.

“I to se ne odnosi samo na vlasnike pasa. Prema studiji iz magazina Journal of Vascular and Interventional Neurology iz 2009., otkriveno je da vlasnici mačaka imaju manju vjerojatnost da umru od srčanog ili moždanog udara”, navodi se na toj stranici.

Osim kardiovaskularnih dobrobiti, studija je otkrila da se vlasnici pasa mogu pohvaliti i 24 posto manjim rizikom od smrti iz bilo kojeg razloga, u usporedbi s onima koji nemaju ljubimce.

3. Manji stres i depresija

Jedna od prednosti brige o našim krznenim prijateljima je i pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje.

Kad god provodite vrijeme s kućnim ljubimcem, mozak oslobađa hormone sreće poput oksitocina, serotonina i dopamina, koji ne samo da osiguravaju da se bolje osjećamo nego i smanjuju razinu hormona stresa kortizola, navodi Američko udruženje za srce (AHA).

“Imati ljubimca može pomoći osobi u upravljanju stresom, povećanju aktivnosti i smanjenju izolacije i usamljenosti”, kaže za USA Today Keith C. Ferdinand, profesor na Medicinskom fakultetu sveučilišta Tulane.

Američki kinološki klub također podržava tu ideju, donoseći dokaze da “društvo psa može smanjiti tjeskobu i depresiju”.

4. Puno tjelovježbe

I na kraju, ono što najviše pridonosi dugovječnosti je kretanje. Vlasnici pasa kreću se više.

“Šećući pse 20 do 30 minuta dnevno vlasnici zadovoljavaju tjednu razinu aktivnosti od 150 minuta umjerene tjelovježbe za poboljšanje općeg kardiovaskularnog zdravlja koju preporučuje Američko udruženje za srce”, rekao je Ferdinand.

Osim što poboljšava kondiciju, posjedovanje psa također može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola.

Izvor: Index Ljubimci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *