Genadij Petrovič Malahov, ruski stručnjak narodne medicine koji je u više od 60 knjiga predstavio kako liječiti 200 najrasprostranjenijih oboljenja, smatra da nas zglobovi i kosti bole zato što se vremenom u njima nakupe kalcifikati soli koje bi trebalo izbaciti. On navodi recept za čišćenje soli iz organizma koji je veoma jednostavan. Ovu kuru liječenja bi, međutim, trebalo sprovesiti, po mogućstvu, nakon čišćenja debelog crijeva (vodom i soli ili uobičajenim klistirom). Svakako, efekta ima i bez toga. Uveče u 3 dl ključale vode spustiti 5 g lovorovog lišća koje je najbolje isitniti. Kuvati pet minuta, skinuti sa šporeta i staviti da odstoji (može i u termos) cijelu noć. Sutradan procijediti i piti – po malo, u malim gutljajima tokom cijelog dana. Nikako ne ispiti cio rastvor odjednom, jer može izazvati komplikacije i krvarenje. Tri noći zaredom praviti rastvor od lovora i piti tri dana. Poslije pauze od sedam dana kura se može ponoviti. Za hronične bolesti zglobova i kostiju rastvor piti pet dana. Tokom sporovođenja kure sa lovorom, nemojte se uplašiti ako primjetite da vam je mokraća crvena i da često mokrite. To je uobičajeno, budući da soli u organizmu počinju intenzivno da se rastvaraju i tako nadražuju mokraćnu bešiku. Posle dvije nedelje, Malahov tvrdi da će prestati da vas bole zglobovi i kosti i da ćete vidjeti da je cio koštani sistem postao pokretljiviji. To znači da je liječenje lovorom uspjelo. Ako i dalje osećate bolove – ponovite kuru. Izvor: https://stil.kurir.rs

SMOKVE KAO LIJEK: Pogledajte kako vam mogu pomoći i za šta su dobre!

Sušene smokve uvijek možete naći u supermarketu, ali svježe smokve su mnogo bolje i zdravije.

Pogledajte pet razloga zašto da konzumirate smokve:

 1. Smanjuje krvni tlak
  Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli.
 2. Pomaže kod mršavljenja
  Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi tek 74 kalorije.
 3. Ključ dobrog raspoloženja
  Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja.
 4. Snižava šećer u krvi
  Ne trebate izbjegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju razinu šećera u krvi.

Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

 1. Pomaže kod bradavica
  U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica.

Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.

Izvor:PUNKUFER

Leave a Reply

Your email address will not be published.