Imaju lošu reputaciju – Ove dve rase pasa su najpogrešnije shvaćene

Kao i ljudi, i psi imaju različite osobine i ličnosti i njihovo ponašanje umnogome zavisi od rase kojoj pripadaju, ali ne samo od toga.

To ne sprečava stvaranje predrasuda i predubeđenja o tome da su neke rase agresivnije od drugih, a to se najčešće dešava u slučaju sledeće dve rase.

Pit bulovi i rotvajleri imaju lošu „reputaciju“ kod mnogih ljudi i podrazumeva se da su oni agresivni psi, a to uopšte nije njihova priroda.

Naime, oni su veći i energičniji od mnogih drugih pasa i zbog konstantne aktivnosti i izgleda mogu da izgledaju zastrašujuće posmatračima.

Međutim, sve se svodi na dresuru i način ophođenja prema psu. Pit bulovi i rotvajleri mogu delovati opasnije i agresivnije zbog viška energije u slučaju da im ne poklanjate dovoljno pažnje.

Bitno je da se potroši ta energija i da se provodi vreme sa njima.

Stručnjaci kažu da dresiranje i treniranje pit bulova i rotvajlera nije nešto teže u odnosu na druge rase, samo da morate da budete uporni i dosledni.

Sistem nagrađivanja za uspešno obavljanje komande se preporučuje, ali važno je da usput otkrivate šta vaš pas zapravo voli i na šta reaguje.

Obe ove rase, na primer, vole da udovoljavaju svojim vlasnicima i zapravo vole da provode vreme u društvu ljudi.

Ono što je možda i presudno je da je svaki pas biće za sebe i individualno reaguje na stimulanse oko sebe.

To uvek treba imati u vidu i reagovati shodno njegovom ponašanju, a u slučaju da dođe do neke drastične promene, treba potražiti pomoć profesionalaca.

Takođe, važno je istražiti osobine pojedine rase pre nego što se odlučite da neki njen pripadnik postane član vaše porodice.

Izvor: ddl.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *