POPULARNA I JAKO LJEKOVITA: Usporava proces starenja organizma i spriječava razvoj mnogih bolesti…

Znate li o kojoj biljki je riječ…

Aronija je u posljednje vrijeme postala izuzetno popularna i sve traženija zbog svojih ljekovitih svojstava, a prema riječima stručnjaka naše države su idealne za njen uzgoj.

Smatra se da aronija usporava proces starenja organizma, sprječava razvoj hroničnih bolesti, a posebno je dobra za krv i imunitet.

Neki od proizvođača kažu da je prilično lako uzgajati aroniju u sopstvenoj bašti, a potrebno je da imate malo slobodnog mjesta.

Nije komplikovanaa za održavanje, a zreo žbun u nekim uslovima može dati i do 17 kilograma ploda.

Plodovi aronije sadrže vitamine A, C, B2, B6, E, kao i minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, fosfor.

Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih supstanci i teških metala i zbog toga se smatra vrlo korisnom preventivom protiv različitih bolesti.

Uzgajanje aronije u Hrvatskoj hit je u voćarskoj proizvodnji i mnogi poljoprivrednici odlučuju se za podizanje zasada ove biljke, jer ostvaruju značajne podsticaje iz evropskih fondova.

Aronija,
Aronija,

– Nakon ulaska Hrvatske u EU, proizvođačima je omogućen lakši plasman robe na tržište zemalja EU.

Najčešće, proizvođači sami pronalaze kupce. Aronija kao popularna i tražena kultura nema problema u pogledu otkupa i prodaje svih prerađevina – rekla je Tomislava Hodalić, saradnica u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Za razliku od hrvatskih poljoprivrednika i pažnje države, u BiH još nema sluha za organsku proizvodnju.

Najveći proizvođač aronije iz Čelinca, porodica Mihajlović, razmišlja da odustane od ove delatnosti jer im se ne isplati da proizvode sok koji ne mogu da prodaju.

Aronija,
Aronija,

– Kada smo počeli da sadimo aroniju od Ministarstva poljoprivrede dobili smo oko 30 odsto od uloženog novca za podizanje zasada i ograđivanje plantaže.

Međutim, plasman aronije jako slabo ide, prije svega zato što nema prerade u RS. Prerađujemo aroniju u Sarajevu, što je veliki trošak – rekla je Nada Mihajlović.

Ona ističe da je problem što domaći proizvođači nisu zaštićeni, pa se tako u apotekama može kupiti aronija iz Njemačke, Srbije ili Poljske.

Izvor: telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *